Kitsepiim

Millegipärast on inimestel kujunenud kitsepiima maitse suhtes halb eelarvamus, kuid paljud seda siis tegelikult proovinud on? Tõsi, ega seda head joogipoolist nii lihtsalt kusagilt saada olegi. Poelettidel pakutav välismaine kõrgpastöriseeritud kitsepiim pole ju päris see ja üllatavalt  paljud on veendunud, et ega see ikka juua ei kõlba.

Tegelikult ei erine värske kitsepiima maitse kuigi palju lehmapiima maitsest. Paljud ütlevad, et kitsepiim on vast pisut kreemisem ja magusam. Ainult seisnud või halvasti käideldud piimale võib tulla niiöelda “kitse maitse” juurde.

Proovige kindlasti meie talu kitsepiima, mis üllatab teid oma meeldivalt maheda maitsega! Meie tootevalikus leidub nii toor- kui pastöriseeritud piima, mida võib leida erinevatest müügikohtadest üle Eesti.

Eksiarvamus on ka, et kitsepiim on rasvasem kui lehmapiim – toorpiima rasvasisaldus on keskmiselt 3- 5% (lehmapiimal samuti 4% ringis). Rasvad esinevad kitsepiimas väikeste rasvakerakestena, mille mõõtmed on nii väikesed, et piim on looduslikult homogeniseeritud ning selget rasva pinnale kihistumist üldjuhul ei esine.

Kitsepiima rasvade seeduvus on parem kui lehmapiimal, sest kitsepiim moodustab maos kalgendudes helbeid, mitte tükke nagu lehmapiim, ja see kergendab kitsepiima omastatavust. Kui tavaline lehmapiim sisaldab umbes 15 kuni 20% keskmise ahelaga rasvhappeid, siis kitsepiimal on see muljetavaldav kogus 35%. Keskmise ja lühikese ahelaga rasvapped on organismile väga olulised, kuna neid seostatakse südame-haiguste ennetamisega ja paljude sooleseisundite kaebuste vähendamisega ning nende biokeemiline omastatavus on parem.

Kitsepiimast saavad abi eeskätt need inimesed, kes on allergilised lehmapiima suhtes, kuna kitsepiima kaseiini (piimavalgu) struktuur ja koostis erinevad lehmapiima analoogsest valgust. Küll aga on kitsepiimas laktoosi (piimasuhkrut) peaaegu samapalju kui lehmapiimas, mistõttu nendele inimestele, kes laktoosi seedida ei suuda, kitsepiima joomine abi ei paku.

Meie talu kitsed saavad vastavalt oma soovile alati väljas käia, kuid mitte võsas ega kõrges heinas. Seetõttu ei ohusta loomi puugid ja muud parasiidid.

Loe lisaks:
1. Piim, kuid mitte lehmalt, vaid kitselt. Urmas Kokassaar, ajakiri Loodusesõber.
2. Kitsepiim on võimas kaltsiumiallikas. Kai Tänavsuu, Õhtuleht.
3. Kitsepiima võluvägi. Kitsepiim aitab haigustega võidelda. Mai Maser, Kodutohter.
4. Miks eelistada kitsepiima? Portaal minulaps.ee
5. Kitsepiim tugevdab immuunsüsteemi. Urve Saar, Eesti Ekspress.